Bli mer medveten om färgläran.

image25

Lär dig mer om färger för att bli mer medveten om mode och design

För att lättare kunna använda sig av färger och kombinera dem rätt är det viktigt att man har en grundläggande kännedom om färgernas egenskaper och uppbyggnad. Eftersom färgläran är densamma inom t.ex. Smink, kläder och inredning m.m. kan följande vara lite nödvändig information.


När man pratar om en färg enligt NCS, Natural Color system, dvs. det naturliga färgsystemet, beskriver man färgen med hjälp av ljushetsläge/mörkhetsläge, kulörthet och kulörton.

När vi säger att en färg är röd eller gul så anger vi dess kulörton.

Med kulörtheten beskriver man i procent hur stark en färg upplevs i relation till den starkaste och svagaste färgen med samma kulörton. Ljushetsläget/mörkhetsläget bestämmer hur ljus eller mörk färgen är. Detta kan man bestämma genom att jämföra färgen med en skala.

frglra


För att lättast visa hur färgsystemet är uppbyggt brukar man måla en färgcirkel. Där grundfärgerna (grönt är ingen grundfärg, men kan räknas som en elementarfärg, ex figur 2) är planerade mittemot varandra i cirkeln och de färgerna där emellan framkommer då man blandar grundfärgerna med varandra.


Grundfärgerna: De utgör grunden för alla färger och fungerar ungefär som ett grundämne då dessa färger inte går att blanda fram. Dessa rena färger är gul-röd-blå. Vad man menar med en ren färg är att den inte har något inslag av någon annan färg.

Grönt kan upplevas som en ren färg och kallas därför elementarfärg ("grundfärg") i NCS. (Ex. figur 2) Fastän vitt och svart är okulötra färger brukar även dessa räknas in i elementarfärgerna. De skapar bara ljus och mörker då vitt reflekterar ljuset och svart absorberar ljus.


Första blandningsordningen: Är de färger som framträder när man blandar 50% + 50% av två grundfärger. Dessa färger är orange, violett och grön (ex figur 1) och de kan uppfattas som grundfärger eftersom de känns lika rena.

Andra blandningsordningen: Är alla de andra färgerna som kan blandas fram, finns ca en halv miljon.


Komplementfärger: Kan man säga är en färgs motsatta färg, T.ex. Svart-vitt. Komplementfärgerna är placerade mittemot varandra i färgcirkeln (ex figur 1).

Gul-violett

Orange-blå

Grön-röd

Dessa färger tar alltså ut varandra om man blandar dem. Kombinerar man dem får man ett intensivt intryck och de upplevs mörkare tillsammans. (Vill man ha harmoni i färgvalet ska man istället välja färger som ligger nära varandra i färgcirkeln)


Alla färger delas upp i två skalor beroende på om de är kalla eller varma. Färgerna har också olika egenskaper beroende på om de upplevs kalla eller varma.

Varma skalan: De färger som anses varma är gul, orange och röd och alla färger som är uppblandade med dessa färger är varma nyanser.

Dessa färgers egenskaper är att de upplevs mjuka, något förstorande, verkar utåtriktade, ger svagare avgränsningar och rundare yta.

Kalla skalan: Hit tillhör framförallt blått, men grön, violett och grå är neutrala färger som upplevs kalla därför kan man också räkna dessa färger som kalla.

Alla färger som blandas upp med blått kallas kalla nyanser.

De kalla färgernas egenskaper är att de upplevs rena, klara, förminskande, verkar inåtriktande, ger skarpa avgränsningar och platt yta.


En färgs egenskap ändras också beroende på hur ljus eller mörk den är och om ytan är matt eller glansig.

Ljusa färger: De förstorar, lyfter fram och lyfter upp. Verkar föryngrande.

Mörka färger: De förminskar, trycker ner och trycker in. Verkar föråldrande och framhäver konturer och skuggor.

Glansig: Gör runt och förstorar maximallt.

Matt: Gör platt och verkar förminskande.


(Bild och text får ej kopieras!)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback